Knickerbockers.se - Leonbergerkennel

prick RESULTAT »
prick Knickerbockers Kennel

prick Hundarna
prick Valpplaner
prick Köpa valp?

prick Valpkullar
prick Om Leonberger
prick Äldre utställningsresultat

prick Bilder & Artiklar
prick Arkiv 2017
prick Arkiv 2016
prick Lite om hundspråk
prick Om HD
prick Arkiv
prick Om kenneln
prick lilleman Robin
prick Forum
prick Lite länkar
prick Startsida
prick Lite läsning
prick Kontakta
FacebookHundia Facebook
Hundia Facebook

HUNDIA finns på Facebook

IDhundBesökare just nu: 14


2019-03-22 Vecka: 12


Leonbergern har mycket lätt för att koppla av samtidigt som de är mycket livliga och lekfulla. De kan uppföra sig helt korrekt på jobbet men leka som en dåraktig valp när de kommer hem. De har inget överdrivet behov vare sig av motion eller sysselsättning så länge de får vara med sin familj. Egentligen är detta leonbergerns och alla andra hundars allra största behov, att få vara med sin familj.

Leonbergern är inte en lätthanterlig hund. Samtidigt kan ingen ras sägas vara mer anpassningsbar och samarbetsvillig. Alltså en jätte i hundvärlden som blir rumsren på ett par dagar, kan sitta vackert, lukta sig till och gräva fram människor begravda under tonvis av snö, rädda drunknande, bogsera roddbåtar, åka tåg, valla får, jaga älg, rådjur och grävling, vara vakthund, lära barn gå, tävla och träna samtliga bruksdicipliner samt agility, rymma och vara borta i flera dagar och bli glad när matte kommer och hämtar, plocka ägg i hönshus, åka traktorskopa, åka hölass och leka med hästar, öppna dörrar, höra sorkarna springa under snön men vara stendöv i nästa ögonblick och de tar första pris på viltspår första gången de försöker. En sådan hund måste ha en hjärnkapacitet som överstiger det normala, och det har leonbergern. Därför är det en hund som kräver sin människa. Och den kräver en godhjärtad, tålmodig människa med fantasi och inlevelseförmåga.


Ovanstående text är hämtad ur Leonbergerboken. En bok jag rekommenderar alla valpköpare då den är rolig att läsa och innehåller mycket kuriosa. Som det gärna blir med böcker innehåller den även inaktuella uppgifter, sådant vi inte visste på den tiden den skrevs. Så ta innehållet med en nypa salt, men läs den för dess underhållande och faktiskt roliga läsning om hur en Leonberger är =)Det har hänt en hel del vad det gäller hundforskning idag. Mycket som var "regler" förr vet vi är gamla skrönor idag.
Tex. rangordning som inte ska finnas, det är ett tecken på stereotypier om det finns. Ledarskap ska kanske bytas ut mot föräldraskap för att det inte ska ligga gamla tiders negativ uppfostran i ordet osv. Böcker är bra och roligt att läsa, men när de gäller uppfostran, hoppa över TV program (för TV visar dem som gör sig bra på TV, inte dem som är bra för hunden) och gamla böcker!

 Läs en artikel om Leonberger här:  Artikel om Leonberger i Brukshunden »
 

Forever dog

 

Att köpa en valp

Att skaffa valp är att ta på sig ansvaret för en annan varelse i 8-12 år framöver. En individ som är fullständigt beroende dig för att fungera och ha ett bra liv. Det är ett stort beslut som bör vara väl genomtänkt. En hund är ett familjedjur och kommer propsa på att få tillbringa sin tid med dig och resten av familjen. En hund är alltså ett krävande husdjur. Varje dag kräver din tid och ditt engagemang. Och, det är onormalt för flocklevande djur att vara ensamma stora delar av dagen!

Att föda upp hundar är att ta ansvar för ett antal individer som man satt till världen, så länge de lever. Att välja friska föräldrar med väl dokumenterad bakgrund är mycket viktigt för mig som uppfödare. Jag ser också till att hela tiden utvecklas som uppfödare med den nya kunskap som kommer fram genom studier av djurens beteende och genom ny forskning. Då kan jag också informera er valpköpare på ett bra sätt.

Att föda upp hundar är en ständig utveckling

Därför är det viktigt att ni som valpköpare räknar med att ni får mig "uppfödaren" med på köpet. I både medgång och motgång vill jag ta del av er vardag med valpen du köpt. Jag kräver inte daglig kontakt, men jag kräver kontakt.. =)

Jag lotsar dig lika gärna genom slyngelåldern som den första utställningen eller bara finns i bakgrunden och svarar på frågor när du ringer. Jag blir också jätteglad om ni mailar mig bilder på hur ni har det.  Mest av allt vill jag att du är nöjd med din hund och att din hund är nöjd med sitt liv.

Ibland händer det saker i familjen som gör att man inte kan eller orkar ha kvar sin hund. Då är det självklart för mig att hjälpa dig med omplacering. Jag kan ta hem din hund och välja ut lämpliga nya ägare i lugn och ro, så du inte behöver ha bråttom att sälja mitt i en livskris. om jag för dagen har svårt att ta hem hunden (valpning mm kan sätta hinder i vägen) kommer jag ändå hjälpa er att hitta ett nytt "forever home". Jag hoppas så klart att allt ska gå bra och smärtfritt, vilket det oftast gör, men vill ändå att ni ska veta att jag finns där om det händer något oförutsett.

Har du bestämt dig?

När det är dags för valpkullar så brukar jag alltid be ev. valpköpare att maila (eller ringa) och skriva upp sig på intresselista. Då förbinder ni er inte till köp utan ni blir tillfrågade igen när valparna föds om ni fortfarande är intresserade.

Innan köp så vill jag träffa er och veta att ni har skaffat hundvakt om ni jobbar  mycket så hunden inte måste vara ensam långa delar av dagen bl.a Och för er är det bra att se de andra hundarna, både för att bilda er en uppfattning om storlek och lynne och för att se föräldrar och syskon till er valp.

Vid 3-4 veckor ålder får ni komma och besöka valparna och när ni har bestämt er för valp får ni komma när ni vill (men ring gärna först ;-)Vad följer med valpen?

Köpeavtal från SKK
Stamtavla
Veterinärbesikningsutlåtande
3 års dolda-fel försäkring
Leksak
Valppaket från fodertillverkaren (med lite "startfoder")
Filt som luktar lite syskon och mamma

Valparna är alltid veterinärbesiktigade, avmaskade,
chipmärkta och dolda-fel försäkrade.

Förutom det jag skickar med så får också alla "Knickerbockershundar" delta på hundkurser utan kostnad (www.hundiahundskola.se) och när jag ordnar föreläsningar så försöker jag ordna så Knickerbockersvalpköpare får gå gratis eller till ett kraftigt reducerat pris.

Även om långväga valpköpare inte kan komma varje onsdag för en kurs så har jag många helgkurser också. Så det finns ofta något intressant.

Är ni intresserade av utställning så hjälper jag er gärna med hur utställningar går till och vad som behövs för utställningar.

Jag försöker också samla alla för ett gemensamt BPH/MH test och gemensam HD/ED röntgen.
Ibland kan det vara långt att åka, men det är också tevligt att få träffa syskon och andra valpköpare.

En gång om året blir det valpträff. Helst den varma perioden av året förståss.
Då umgås vi, kanske har en föreläsare, går igenom lite hundvård eller hittar på något annat kul, bara så vi får träffas och busa med syskon. Det blir också ett bra tillfälle att byta erfarenheter med varandra eller ställa frågor.

Jag bryr mig inte alls om om ni bor i villa eller lägenhet. Hundar i lägenhet har det jättebra de får ofta fler koppelpromenader än hos dem som kan öppna dörren på morgonkvisten. Viktigt är att de får rastning och variation oavsett hur du bor.


 

LEONBERGER LEONBERGER LEONBERGER LEONBERGER LEONBERGER LEONBERGER LEONBERGER LEONBERGER LEONBERGER


spampoison